Not Translated
Not Translated

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ BLACK FRIDAY

Αρθρογράφος Hall Of Famer 08/11/2023 0 Comment(s)

Τι σημαίνει η Black Friday

H Black Friday ή Μαύρη Παρασκευή στα ελληνικά είναι η μέρα των μεγάλων προσφορών στο εμπόριο. Εκείνη την ημέρα οι τιμές πέφτουν και οι καταναλωτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αγοράζουν τα αγαπημένα τους προϊόντα σε τιμές προσφοράς. Παρακάτω θα δούμε γιατί λέγεται Black Friday και από πού βγήκε αυτός ο όρος.

 

Στο hallofbrands.gr φυσικά θα βρεις προσφορές όλο τον χρόνο και, εννοείται, κατά την Black Friday. Έτσι μπορείς να αγοράζεις online και με τηλεφωνική παραγγελία τα αγαπημένα σου αθλητικά και casual ανδρικα, γυναικεία και παιδικά παπούτσια, ρούχα και αξεσουάρ στις καλύτερες τιμές από τα κορυφαία brands.

 

Το ίδιο μπορείς να κάνεις επιλέγοντας να επισκεφθείς τα καταστήματά μας και να κάνεις εκεί τις αγορές σου!

nike logo adidas performance logo jordan brand logo  

Nike, Adidas, Jordan, Under Armour, Tommy Hilfiger, Versace, Guess και άπειρες άλλες μάρκες περιμένουν να ανακαλύψεις τις σούπερ τιμές τους και τις μεγάλες εκπτώσεις!

Πότε πέφτει η Black Friday

Η Black Friday είναι κάθε χρόνο η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Στις ΗΠΑ, όπου και γεννήθηκε αυτό το εμπορικό έθιμο της Μαύρης Παρασκευής, η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου είναι η μέρα που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών και σηματοδοτεί το ξεκίνημα της χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών.

 

Η επόμενη Black Friday είναι την Παρασκευή 29/11/2024.

 

black friday loading bar

 

Πώς ξεκίνησε η Black Friday

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου "Μαύρη Παρασκευή" δεν αφορούσε τα ψώνια μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, αλλά την οικονομική κρίση.

 

Συγκεκριμένα, την κατάρρευση της αγοράς χρυσού των ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου 1869. Δύο διαβόητα αδίστακτοι χρηματιστές της Wall Street, ο Jay Gould και ο Jim Fisk, συνεργάστηκαν για να αγοράσουν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν από τον χρυσό της χώρας, ελπίζοντας να εκτοξεύσουν την τιμή στα ύψη και να τον πουλήσουν με εκπληκτικά κέρδη. Εκείνη την Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, η συνωμοσία τελικά αποκαλύφθηκε, στέλνοντας το χρηματιστήριο σε ελεύθερη πτώση και χρεοκοπώντας τους πάντες, από τους βαρόνους της Wall Street μέχρι τους αγρότες.

 

black friday tag

 

Η Black Friday στη λιανική 

Η πιο συχνά επαναλαμβανόμενη ιστορία πίσω από την παράδοση της Μαύρης Παρασκευής έρχεται τη δεκαετία του 1960. Η θεωρία αυτή σχετίζεται με τα ψώνια της Ημέρας των Ευχαριστιών και συνδέει τη Black Friday με τους εμπόρους λιανικής πώλησης. Όπως λέει η ιστορία, μετά από ένα ολόκληρο έτος λειτουργίας με ζημίες ("στο κόκκινο") τα καταστήματα υποτίθεται ότι θα έβγαζαν κέρδη ("μπήκαν στα μαύρα") την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, επειδή οι αγοραστές των εορτών ξόδεψαν τόσα πολλά χρήματα σε εκπτωτικά εμπορεύματα. Το κόκκινο και το μαύρο αφορούσαν το μελάνι που χρησιμοποιούσαν οι έμποροι εκείνοι την εποχή. Με κόκκινο μελάνι έγραφαν στις αποδείξεις και τα λογιστικά φύλλα τις ημέρες με αρνητικό ισολογισμό και με μαύρο μελάνι τις ημέρες με θετικό ισολογισμό.

 

Αν και είναι αλήθεια ότι οι εταιρείες λιανικού εμπορίου συνήθιζαν να καταγράφουν τις ζημίες με κόκκινο και τα κέρδη με μαύρο όταν έκαναν τα λογιστικά τους, αυτή η εκδοχή της προέλευσης της Μαύρης Παρασκευής είναι η επίσημα εγκεκριμένη, αλλά ανακριβής ιστορία πίσω από την παράδοση.

 

Η πραγματική ιστορία της Black Friday

Η πραγματική ιστορία πίσω από τη Μαύρη Παρασκευή, ωστόσο, δεν είναι τόσο λαμπερή. Πίσω στη δεκαετία του 1950, η αστυνομία της πόλης της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ χρησιμοποιούσε τον όρο για να περιγράψει το κυκλοφοριακό χάος που ακολουθούσε την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών. Αυτό συνέβαινε επειδή ορδές αγοραστών και τουριστών από τα προάστια κατέκλυζαν την πόλη ενόψει του μεγάλου ποδοσφαιρικού αγώνα του Στρατού εναντίον του Ναυτικού που γινόταν κάθε χρόνο εκείνο το Σάββατο.

 

Οι αστυνομικοί της Φιλαδέλφειας όχι μόνο δε μπορούσαν να πάρουν ρεπό την ημέρα αυτή, αλλά έπρεπε να δουλεύουν σε πολύ μεγάλες βάρδιες για να αντιμετωπίσουν τον επιπλέον συνωστισμό και την κίνηση. Οι κλέφτες καταστημάτων εκμεταλλεύονταν επίσης την πολυκοσμία και το αδιαχώρητο στα καταστήματα και έκλεβαν εμπορεύματα, αυξάνοντας τον πονοκέφαλο των διωκτικών αρχών.

 

Από πού βγήκε το "Black Friday" και πότε καθιερώθηκε

Μέχρι το 1961, ο όρος "Μαύρη Παρασκευή" είχε επικρατήσει κυρίως στη Φιλαδέλφεια, σε βαθμό που οι έμποροι και οι υποστηρικτές της πόλης προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την αλλάξουν σε "Μεγάλη Παρασκευή" ("Big Friday") για να αφαιρέσουν τους αρνητικούς συνειρμούς. Αυτή η αλλαγή του όρου δεν πέτυχε και δε βρήκε απήχηση στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο όρος "Black Friday" εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη χώρα παρά πολύ αργότερα. Κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι έμποροι των ΗΠΑ βρήκαν έναν τρόπο να επανεισάγουν τη Black Friday στις ζωές των καταναλωτών, δίνοντάς της θετικό πρόσημο και θετική έννοια πλέον. 

 

Στόχος ήταν να τη μετατρέψουν σε κάτι που αντανακλούσε θετικά στους ίδιους και τους πελάτες τους. Το αποτέλεσμα ήταν η έννοια "από το κόκκινο στο μαύρο" της γιορτής που αναφέρθηκε προηγουμένως. Η έκφραση αυτή ανήκε στην αμερικανική εμπορική αργκό. Η νέα αντίληψη ήταν πλέον ότι η μέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών σηματοδοτούσε την περίσταση κατά την οποία τα καταστήματα της Αμερικής έβγαζαν επιτέλους κέρδη.

 

 

hall of brands logo

 

 

Η Black Friday στην Ελλάδα

Η Black Friday τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στην Ελλάδα, όπου γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Ειδικά στο κομμάτι της μόδας και των αθλητικών ειδών η Μαύρη Παρασκευή έχει την τιμητική της. Ως πρωτοπόροι στην ελληνική αγορά στα αθλητικά παπούτσια και ρούχα, αλλά και στα προϊόντα fashion, εμείς σου εγγυόμαστε ότι η Black Friday στο Hall of Brands έχει νόημα! Εδώ θα βρεις μεγάλες προσφορές σε κορυφαία είδη εύκολα, αρκεί να τις προλάβεις!

 

Αυτό είναι και το νόημα της Black Friday στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο εξάλλου: Να προλάβεις την καλύτερη τιμή και να απολαύσεις τις αγορές σου!

 

woman in athletic clothes tying her shoe laces on the street

 

Η Black Friday στο Hall of Brands

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα hallofbrands.gr θέλουμε πάντα να έχουμε online τις καλύτερες τιμές στα πιο δημοφιλή και premium προϊόντα, αλλά η Black Friday είναι μία ευκαιρία παραπάνω για εμάς να εξυπηρετήσουμε εσένα που ψάχνεις τα καλύτερα brands.

 

Ακριβώς το ίδιο θέλουμε να πετύχουμε όταν έρχεσαι να μας επισκεφθείς στα καταστήματά μας σε όλη την Ελλάδα.

 

Μη χάνεις τις προσφορές, τις εκπτώσεις μας και καμία άλλη ενημέρωση!

 

Γίνε Hall of Brands VIP μέλος και θα τα έχεις όλα στο e-mail σου!

 

button for newsletter subscription