Not Translated
Not Translated

JORDAN: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ BRAND

Αρθρογράφος Hall Of Famer 25/10/2023 0 Comment(s)

Το brand Jordan είναι ένα από τα πιο διάσημα αθλητικά brands στον κόσμο, με μια μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε την ιστορία του brand Jordan, από τη γέννησή του μέχρι τον τρόπο που έχει επηρεάσει την αθλητική και ποπ κουλτούρα.

 

Θα δούμε πότε ξεκίνησαν να υπάρχουν τα εμβληματικά παπούτσια Jordan και πώς φτάσαμε στο σήμερα με το brand να κυριαρχεί στην αθλητική ένδυση.

Air Jordan I: Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα

Τα πρώτα Jordan παπούτσια δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο του 1985. Τα Air Jordan 1 που δημιουργήθηκαν χάρη στον όχι και τόσο διάσημο, αλλά πολλά υποσχόμενο παίκτη τότε, Michael Jordan. Αυτά λοιπόν τα παποούτσια που έσπασαν το ρόδι, δημιουργήθηκαν από τη Nike και βγήκαν τότε προς πώληση στην τιμή των 64,99 δολαρίων. Το Air Jordan I ήταν ένα παπούτσι που αντιπροσώπευε την αγωνιστική φύση του Μάικλ Τζόρνταν και έγινε άμεσα εμβληματικό.

 

Ο Μάικλ Τζόρνταν τότε ήταν παίκτης των Chicago Bulls με τους οποίους κατέκτησε 6 πρωταθλήματα του NBA. Τα παπούτσια Air Jordan 1 σχεδιάστηκαν για τη Nike από τους Peter Moore, Tinker Hatfield και Bruce Kilgore.

Το λογότυπο Jumpman

Το λογότυπο "Jumpman" προήλθε από μια φωτογράφιση που έκανε ο Μάικλ Τζόρνταν για το περιοδικό Life πριν παίξει για την ομάδα των ΗΠΑ στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, με φωτογράφο τον Jacobus Rentmeester.

jumpman logo Jordan

Η φωτογράφιση αυτή έγινε πριν ο Τζόρνταν υπογράψει συμβόλαιο με τη Nike το 1985 και απεικόνιζε τον ίδιο να ποζάρει με τρόπο πανομοιότυπο με την τεχνική του μπαλέτου grand jeté, ενώ φορούσε την ολυμπιακή φόρμα του. Ο Μουρ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της ομάδας σχεδιασμού, βρήκε αυτό το τεύχος του περιοδικού Life και έβαλε τον Τζόρνταν να αντιγράψει την πόζα για το ζευγάρι των παπουτσιών της Nike. Το λογότυπο "Jumpman" εξελίχθηκε και πέρασε από διάφορες αλλαγές και μπορεί να το δει κανείς σε αθλητικά παπούτσια, φόρμες, μπλούζες, καπέλα, κάλτσες κλπ. Έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα λογότυπα στη βιομηχανία του αθλητισμού.

 

Η γέννηση του brand Jordan

Το brand Jordan δημιουργήθηκε το 1997, όταν ο Michael Jordan, ένας από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών πλέον, αποφάσισε να ιδρύσει το δικό του brand αθλητικών ειδών. Από το 1997 η Jordan αποτελεί ξεχωριστή εταιρεία από την Nike και αποτελεί θυγατρική της. Αυτό ήταν ένα βήμα που άλλαξε τον κόσμο της μόδας και του αθλητισμού. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά το πώς γεννήθηκε το brand:

 

Καθώς ο Μάικλ Τζόρνταν έμπαινε στη νέα μπασκετική του χρονιά το 1984, προσεγγίστηκε από εταιρείες αθλητικών ειδών για να υπογράψει μια συμφωνία για παπούτσια. Οι εταιρείες αυτές ήταν η Adidas, η Converse και η Nike. Στη συνάντησή τους με τον Τζόρνταν, η Nike επικέντρωσε την παρουσίασή της γύρω από ένα highlight video με διάφορα slam dunks του Τζόρνταν και με μουσική υπόκρουση το "Jump (For My Love)" των Pointer Sisters.

 

Η Nike παρουσίασε το πρώτο σχέδιο του παπουτσιού, αλλά ο Τζόρνταν δεν ενέκρινε τον τρόπο χρωματισμού του. Ενώ άλλες εταιρείες έβλεπαν τον Τζόρνταν ως μια φιγούρα για την προώθηση προϋπαρχουσών σειρών παπουτσιών, η Nike έλαβε υπόψη της την κριτική του Τζόρνταν για να τον κάνει έναν αυτόνομο σταρ του αθλητισμού και της αθλητικής μόδας και να του αφιερώσει μια σειρά παπουτσιών με την υπογραφή του.

 

Στις 26 Οκτωβρίου 1984, ο Μάικλ Τζόρνταν υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τη Nike, ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, τρεις φορές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη συμφωνία στην Εθνική Αμερικανική Ένωση Μπάσκετ (NBA) εκείνη την εποχή. Η Nike κυκλοφόρησε τη σειρά αθλητικών παπουτσιών Air Jordan τον Απρίλιο του 1985 με στόχο να βγάλει 3 εκατομμύρια δολάρια τα πρώτα τρία χρόνια. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες, αποφέροντας πολλαπλάσια χρήματα σε έναν μόλις χρόνο.

 

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1997, ο Μάικλ Τζόρνταν και η Nike παρουσίασαν το Jordan Brand (αρχικά ονομαζόταν "Brand Jordan"). Η μάρκα δημιούργησε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, κυκλοφορώντας παπούτσια και ρούχα Air Jordan και κάνοντας συνεργασίες με δημοφιλείς καλλιτέχνες.

 

NBA logo

 

Η πολιτική του NBA για τα παπούτσια και το πρόστιμο

Η πολιτική του ΝΒΑ ανέφερε ότι τα παπούτσια έπρεπε να είναι 51% λευκά και τα υπόλοιπα χρώματα να μην παρεκκλίνουν από τα παπούτσια που φορούσε η υπόλοιπη ομάδα. Η μη τήρηση αυτής της πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου 5.000 δολαρίων ανά αγώνα.

 

Η Nike είχε σχεδιάσει το Air Jordan I με βάση τα κόκκινα και μαύρα χρώματα της ομάδας των Chicago Bulls με μόνο 23% λευκό, γεγονός που παραβίαζε την πολιτική του NBA. Η Nike συμφώνησε να πληρώσει κάθε πρόστιμο, γεγονός που έφερε τόσο διαμάχες στην εταιρεία όσο και μεγάλη δημοσιότητα γύρω από το παπούτσι.

 

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το ΝΒΑ στον Τζόρνταν για τη χρήση των παπουτσιών, χάρισαν στα παπούτσια Jordan ένα εμβληματικό εμπορικό σήμα που αργότερα θεωρήθηκε πρωτοποριακό εν μέρει λόγω της περιφρόνησης των κανονισμών του ΝΒΑ. Η Nike εκμεταλλεύτηκε επίσης αυτή την ευκαιρία μάρκετινγκ με τη διαφήμιση Air Jordan I "Banned", η οποία ανέφερε:

 

"Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Nike δημιούργησε ένα επαναστατικό νέο παπούτσι μπάσκετ. Στις 18 Οκτωβρίου, το ΝΒΑ μας έβγαλε από το παιχνίδι. Ευτυχώς, το NBA δεν μπορεί να σας εμποδίσει να τα φορέσετε. Air Jordan. Από τη Nike."

 

Το παπούτσι κυκλοφόρησε σε 50.000 ζευγάρια, εξαντλήθηκε και απέφερε περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις.

Η επέκταση της συλλογής Jordan

Από το Air Jordan I, η συλλογή αυξήθηκε σε πολλά διαφορετικά μοντέλα, καθένα από τα οποία είχε το δικό του μοναδικό στυλ και χαρακτηριστικά. Οι λάτρεις των sneakers άρχισαν να συλλέγουν και να φορούν διάφορες εκδόσεις των παπουτσιών Jordan.

 

hallofbrands.gr logo

 

Ο Jordan και η ποπ κουλτούρα

Το brand Jordan από τη στιγμή που δημιουργήθηκε δεν είναι απλώς ένα αθλητικό brand. Είναι attitude, είναι mentality που βασίζεται στον μεγάλο αθλητή Michael Jordan και ξεχωρίζει σε όλα τα επίπεδα.

 

Έγινε μέρος και στοιχείο της ποπ κουλτούρας παγκοσμίως, επηρεάζοντας τη μουσική, τον κινηματογράφο και τη μόδα. Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες και αστέρες του θεάματος αγαπούν να φορούν τα παπούτσια και τα ρούχα Jordan στις εμφανίσεις τους.

 

Το brand Jordan διατηρεί την επιτυχία του για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Το αξίωμα του σχεδιασμού και της ποιότητας παραμένει αναλλοίωτο. Οι φανατικοί ακολούθοι του brand συνεχίζουν να αγαπούν και να υποστηρίζουν τη σειρά Jordan, όπως και εμείς στο Hall of Brands.

 

Παράλληλα, το brand Jordan έχει απήχηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Άνθρώποι από διάφορες χώρες εκτιμούν την ποιότητα και το στυλ των προϊόντων Jordan και οι φανατικοί της μάρκας ολοένα και πληθαίνουν.

Τα πιο δημοφιλή μοντέλα Jordan και η κληρονομιά

Ανά τα χρόνια, πολλά μοντέλα Jordan έχουν κυκλοφορήσει, καθένα με το δικό του μοναδικό ύφος. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή μοντέλα περιλαμβάνονται τα Air Jordan I, Air Jordan III, Air Jordan XI, και πολλά άλλα. Κάθε νέα κυκλοφορία προκαλεί ανυπομονησία και ενθουσιασμό στους λάτρεις της σειράς.

 

Ο Μάικλ Τζόρνταν παραμένει μια από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στον χώρο του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας. Η συνεργασία του με το brand Jordan τον έκανε κάτι πολύ περισσότερο από απλά έναν μπασκετμπολίστα.

 

Ο Jordan έγινε ένα είδος iconic συμβόλου και ρίζωσε στις καρδιές ακόμη κι εκείνων των ανθρώπων που δεν πρόλαβαν να παρακολουθήσουν την αθλητική δράση του όταν συνέβαινε, αλλά μόνο σε βίντεο μετέπειτα.

 

Michael Jordan flying to dunk in the basketball stadium

 

Το brand Jordan σήμερα και η διαχρονική επίδρασή του στη μόδα

Σήμερα, το brand Jordan συνεχίζει να κυκλοφορεί καινοτόμα προϊόντα και να συνεργάζεται με αθλητές και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Η διάδοση της πολιτισμικής επιρροής του brand συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό κι ενθουσιασμό.

 

Τα προϊόντα Jordan έχουν επηρεάσει τη μόδα στον κόσμο των sneakers και των αθλητικών ειδών, όπως t-shirts, φόρμες κ.α. Ο συνδυασμός της άνεσης, του αθλητικού look και του όμορφου στυλ που πρεσβεύει η Jordan αφήνει συνεχώς το στίγμα του στη μόδα του σήμερα.

 

Παρά τις αλλαγές στη μόδα και την τεχνολογία, τα προϊόντα Jordan παραμένουν δημοφιλή και ανθεκτικά στον χρόνο. Αυτό δείχνει την αξία και την ποιότητα της σειράς.

Οι διάσημοι αθλητές του brand Jordan

Πολλοί διάσημοι αθλητές συνεργάστηκαν με το brand Jordan κατά τη διάρκεια των χρόνων. Οι σειρές με την υπογραφή τους έγιναν εξίσου δημοφιλείς με εκείνη του Michael Jordan. Μερικοί από αυτούς είναι ο LeBron James, ο Kobe Bryant και ο Russell Westbrook.

Το μέλλον του brand

Το brand Jordan συνεχίζει να εξελίσσεται και να επεκτείνεται. Με νέες τεχνολογίες και σχεδιασμό, η σειρά παραμένει φρέσκια και ενδιαφέρουσα. Με μια σταθερή βάση από οπαδούς και συλλέκτες, το μέλλον φαίνεται φωτεινό και εμείς στο hallofbrands.gr είμαστε εδώ για να το ζήσουμε από κοντά.

 

Μείνε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι!

 

 

Μη χάνεις τις προσφορές, τις εκπτώσεις μας, τα άρθρα μας και καμία άλλη ενημέρωση!
Γίνε Hall of Brands VIP μέλος και θα τα έχεις όλα στο e-mail σου!
 
 
button for newsletter subscription