Not Translated
Not Translated

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ - ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ

Αρθρογράφος Hall Of Famer 01/12/2023 0 Comment(s)

Καλώς ήρθες στον απόλυτο οδηγό αγοράς για μπασκετικά παπούτσια! 

Είτε ψάχνεις για ανδρικά, είτε για γυναικεία ή για παιδικά μπασκετικά παπούτσια, η ομάδα του Hall of Brands είναι δίπλα σου για να σε βοηθήσει να επιλέξεις τα καλύτερα για εσένα και τις ανάγκες σου μέσα κι έξω από το γήπεδο!

mpasketika-papoutsia

Τα μπασκετικά παπούτσια σίγουρα μπορούν να φορεθούν με οποιοδήποτε outfit και να είναι οι απόλυτοι αθλητικοί σου σύντροφοι στην καθημερινότητα και την άνεση.

Οι μεγάλες εταιρείες που παράγουν εδώ και πολλά χρόνια μπασκετικά ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, όπως Nike, Jordan, Adidas, Under Armour κ.α., έχουν φροντίσει για αυτό. Μπορείς εύκολα να δημιουργήσεις ένα υπέροχο αθλητικό στυλ φορώντας πσαπούτσια για μπάσκετ στη βόλτα, στο γυμναστήριο, στη δουλειά ή στο σχολείο και να τα συνδυάσεις με όλα τα ρούχα, ανεξάρτητα από την ηλικία σου!

Τα μπασκετικά παπούτσια για καλύτερο παιχνίδι

Εκτός όμως από το στυλ και την εμφάνιση, τα παπούτσια για μπάσκετ είναι κατασκευασμένα για να προσφέρουν ουσία. Εκτός λοιπόν από τα υπέροχα χρώματα και τα άπειρα σχέδια που θα βρεις στη συλλογή μας από μπασκετικά Nike, Air Jordan, Adidas Performance ή Under Armour σε ανδρικά, γυναικεία και παιδικά παπούτσια μπάσκετ, θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη κι άλλους παράγοντες πριν να αγοράσεις τα καινούρια μπασκετικά παπούτσια σου.

Η αγορά του κατάλληλου ζευγαριού δεν είναι μια απλή απόφαση, καθώς επηρεάζει άμεσα την εμπειρία και την απόδοσή σου στο γήπεδο, είτε αυτό είναι εξωτερικό είτε εσωτερικό. Από το μπάσκετ στη γειτονιά ως τα παιχνίδια στο παρκέ, θα αναλύσουμε παρακάτω τα κριτήρια με τα οποία θα διαλέξεις τα παπούτσια σου.

Πάμε να δούμε μαζί πώς να επιλέξεις τα επόμενα μπασκετικά σου παπούτσια για να σκοράρεις με την επιλογή σου!

Το σωστό μέγεθος και η εφαρμογή του μπασκετικού παπουτσιού

Το μπάσκετ δεν είναι απλά ένα άθλημα, αλλά μια συναρπαστική εμπειρία που απαιτεί άνεση και ασφάλεια από τα παπούτσια σου. Η ταχύτητα, οι περιστροφές, τα σταματήματα με ή χωρίς τη μπάλα στα χέρια, τα σπριντ από τη μία άκρη του γηπέδου στην άλλη, τα συνεχή άλματα, τα σκριν και τα μαρκαρίσματα, αποτελούν κομμάτια του παζλ ενός μοναδικού και ανταγωνιστικού αθλήματος, του μπάσκετ (αγγλ.: basketball). Αν το επίπεδό σου είναι υψηλό, τότε από το μενού του παιχνιδιού σου σίγουρα δε λείπουν και τα εντυπωσιακά καρφώματα slam dunk! Άρα, χρειάζεσαι ένα δυνατό ζευγάρι παπούτσια που σου παρέχει όλα τα εχέγγυα να παίζεις όλο και καλύτερα και να απογειώσεις την απόδοσή σου.

Τα παπούτσια σου πρέπει να είναι ποιοτικά και άνετα, ώστε να μπορείς να εκτελείς με άνεση όλες τις κινήσεις που χρειάζεται και να παίζεις με σιγουριά και αποφεύγοντας τους τραυματισμούς.

Το μέγεθος και η εφαρμογή του παπουτσιού μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο μπάσκετ και στο παιχνίδι σου. Ένα ποιοτικό παπούτσι μπάσκετ δεν είναι απλά ένα αξεσουάρ, αλλά ένα εργαλείο για την απόλυτη απόδοση. Η επιλογή του σωστού μεγέθους είναι πολύ σημαντική. Φρόντισε να αφήσεις περίπου 0,5 cm κενό ανάμεσα στα δάχτυλα σου και το μπροστινό μέρος του παπουτσιού. Αυτό θα σου δώσει την ελευθερία κινήσεων που χρειάζεσαι για να κυριαρχήσεις στο γήπεδο, σε όποια θέση κι αν παίζεις. Η σωστή εφαρμογή είναι εξίσου σημαντική με το μέγεθος. Οι παίκτες πρέπει να αισθάνονται όχι μόνο σταθεροί αλλά και άνετοι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Αν δε νιώθεις σιγουριά για το νούμερό σου, συμβουλέψου τα πολύ ενημερωμένα μεγεθολόγια παπουτσιών των γνωστότερων brands που θα βρεις στο Hall of Brands.

Μεγεθολόγιο Nike, Jordan, Adidas, Under Armour και για όποιο άλλο μπασκετικό παπούτσι του οποίου ψάχνεις το μέγεθος, θα το βρεις εδώ. Επίσης, καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσεις τα παπούτσια πριν να μπεις στο γήπεδο. Μπορείς λοιπόν εύκολα να επισκεφθείς ένα από τα καταστήματα Hall of Brands σε όλη την Ελλάδα και να δοκιμάσεις το νούμερό σου!

μπασκετα με διχτακι απο κατω

Ανατομία μπασκετικών παπουτσιών. Κατανοώντας τους τύπους τους

Για να κατανοήσουμε ποια αθλητικά παπούτσια για μπάσκετ είναι ιδανικά για εμάς, ας ρίξουμε μια ματιά στους διάφορους τύπους και την ανατομία τους.

Τα μπασκετικά παπούτσια αποτελούνται από 3 μέρη από κάτω προς τα πάνω: Την εξωτερική σόλα, την ενδιάμεση σόλα και το πάνω μέρος.

Εξωτερική σόλα: Το "φρένο" των μπασκετικών παπουτσιών

Όταν πρόκειται για μπασκετικά παπούτσια, μια λεπτομέρεια που συχνά παραμελείται αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοσή μας, είναι η εξωτερική σόλα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το κομμάτι που κρύβεται κάτω από τα λαμπερά σχέδια και τα εντυπωσιακά χρώματα.

Η εξωτερική σόλα είναι υπεύθυνη για την πρόσφυση και την καλή επαφή με το έδαφος. Επίλεξε ένα σχέδιο πέλματος που νιώθεις ότι θα σου προσφέρει ισορροπία και καλή πρόσφυση.

Ο ρόλος της εξωτερικής σόλας

Η εξωτερική σόλα δεν είναι απλώς ένα κομμάτι καουτσούκ ή ένα συνθετικό υλικό. Είναι, κυριολεκτικά, τα φρένα των παπουτσιών σου στο γήπεδο. Όταν τρέχεις, πηδάς ή αλλάζεις κατεύθυνση, η πρόσφυση που παρέχει η εξωτερική σόλα καθορίζει τον τρόπο που κινείσαι μέσα στο ματς. Το κάτω μέρος της σόλας, η εξωτερική σόλα δηλ., είναι η επαφή σου με το έδαφος. Είτε παίζεις σε εξωτερικό χώρο είτε σε παρκέ, η εξωτερική σόλα του παπουτσιού σου είναι ο βασικός σου σύνδεσμος με το δάπεδο που πατάς.

Η σημασία της πρόσφυσης της σόλας

Αν αγωνίζεσαι επιδιώκοντας τη μέγιστη απόδοση στο μπάσκετ, τότε χρειάζεσαι μπασκετικά παπούτσια που προσφέρουν τη μέγιστη πρόσφυση στο γήπεδο. Είναι αυτά τα παπούτσια που θα σου επιτρέψουν να αλλάζεις κατεύθυνση με ευκολία, να περιστραφείς στο έδαφος αλλά και στον αέρα όταν πηδάς και να πηδήξεις χωρίς να χάσεις τον έλεγχο. Βεβαιώσου ότι το υλικό είναι ανθεκτικό, το παπούτσι ποιοτικό κι επώνυμο και ότι θα αντέξει το έντονο παιχνίδι στο γήπεδο.

Η κατασκευή της εξωτερικής σόλας

Η κατασκευή της εξωτερικής σόλας είναι καθοριστική. Εάν είναι κατασκευασμένη από υψηλής ποιότητας καουτσούκ ή άλλα προηγμένα συνθετικά υλικά, τότε μπορείς να βασιστείς πάνω της και να περιμένεις ότι θα αντέξει στο χρόνο και στη χρήση και δε θα φθαρεί γρήγορα.

Συχνή φροντίδα

Για να διατηρήσεις σε καλή κατάσταση την πρόσφυση της εξωτερικής σόλας, θα πρέπει να την καθαρίζεις την τακτικά. Αφαίρεσε μετά από κάθε παιχνίδι τη λάσπη και τη σκόνη που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση της. Μερικά λεπτά φροντίδας μπορούν να κάνουν τα παπούτσια σου να διαρκέσουν πολύ περισσότερο και να σου παρέχουν εξαιρετική πρόσφυση σε κάθε βήμα. 

Οι σουτέρ και η σωστή πρόσφυση

Για έναν σούτερ, η πρόσφυση είναι κρίσιμη. Είναι αυτή που επιτρέπει στον σουτέρ όχι μόνο να διατηρήσει την ισορροπία του αλλά και να διατηρήσει τη σωστή φόρμα του κατά τη διάρκεια των άλματων. Ταυτόχρονα, βοηθάει στο να αποφεύγονται πιθανοί τραυματισμοί, καθώς η σωστή πρόσφυση μειώνει τον κίνδυνο γλιστρήματος κατά την απογείωση και την προσγείωση στο άλμα και στο jump shoot.

 

Ενδιάμεση Σόλα: Η αντικραδασμική προστασία

Όταν μιλάμε για παπούτσια μπάσκετ υψηλής απόδοσης, η αντικραδασμική προστασία είναι η καρδιά τους και αυτή βρίσκεται στην ενδιάμεση σόλα. Η μεσαία σόλα των μπασκετικών παπουτσιών επηρεάζει την απορρόφηση των κραδασμών και τη σταθερότητα του παίκτη. Επίλεξε παπούτσια με καλή απορρόφηση κραδασμών για προστασία από τους τραυματισμούς. Το πόδι σου έρχεται σε επαφή πρώτα με την κάλτσα που φοράς και έπειτα με την ενδιάμεση σόλα. Αυτή η επαφή είναι πολύ σημαντική για την απόδοσή σου μέσα στο παιχνίδι, γι' αυτό πρέπει να νιώθεις το μεσαίο τμήμα της σόλας άνετο και έτοιμο να σε στηρίξει σε κάθε μπασκετική σου ενέργεια.

Διαφορετικές τεχνολογίες, ένας στόχος: Άνεση και προστασία

Στην ενδιάμεση σόλα, συναντάμε διάφορες τεχνολογίες απορρόφησης κραδασμών και όλες έχουν έναν κοινό στόχο: να κάνουν το παιχνίδι πιο άνετο και ασφαλές για εσένα.

Ο σχεδιασμός της ενδιάμεσης σόλας είναι σαν ένα παιχνίδι στο οποίο όλα τα στοιχεία αγωνίζονται για να κερδίσουν. Μπορεί να βρεις σόλες από πεπιεσμένο αέρα, ελαφρύ αφρό, υλικό EVA, ή ακόμα και κάπως βαρύτερα στοιχεία πολυουρεθάνης. Όλα είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία παιχνιδιού. Εσύ πρέπει απλά να διαλέξεις τι ταιριάζει καλύτερα στο πόδι σου και στο παιχνίδι σου. Διάβασε τα χαρακτηριστικά κάθε παπουτσιού που σε ενδιαφέρει και κρίνε ανάλογα.

Η ευελιξία στο γήπεδο

Μια καλή ενδιάμεση σόλα δεν είναι μόνο για την προστασία από τους κραδσμούς όμως. Προορίζεται επίσης για την άνεση και την ευελιξία σου στο παιχνίδι. Όταν τρέχεις στο γήπεδο, θέλεις να νιώθεις τα πόδια σου ελαφριά και ευέλικτα, ώστε να μπορείς να αντιδράς γρήγορα και αποτελεσματικά.

Όπως κατάλαβες, η ενδιάμεση σόλα δεν είναι απλώς ένα τμήμα των μπασκετικών παπουτσιών. Είναι ο μυστικός παράγοντας που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια, έτοιμος να κάνει το παιχνίδι σου ακόμα πιο εντυπωσιακό. Επίλεξε σωστά και κατάκτησε το παιχνίδι με άνεση και μπασκετικό στυλ!

 

ανατομια παπουτσιου

 

Πάνω μέρος: Η σημασία του ύψους στα μπασκετικά παπούτσια

Το επάνω μέρος του παπουτσιού παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη και στη σταθερότητα. Επιλέξτε υλικά που προσφέρουν εξαερισμό και ελαστικότητα.

Όταν πρόκειται για το επάνω μέρος των παπουτσιών σου, το ύψος τους παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τα μποτάκια για μπάσκετ

Τα μπασκετικά μποτάκια προσφέρουν εξαιρετική υποστήριξη, τυλίγοντας τον αστράγαλο και παρέχοντάς του σταθερότητα. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι τα μποτάκια είναι λίγο πιο βαριά από τα χαμηλά μπασκετικά παπούτσια. Ωστόσο, για τις θέσεις του πάουερ φόργουορντ (power forward) και του σέντερ (center), που συνήθως καλύπτονται από ψηλότερους και βαρύτερους παίκτες, η υποστήριξη που παρέχουν είναι πολύ σημαντική και η ασφάλεια που δίνουν στον αθλητή ξεπερνά τις όποιες αμφιβολίες για το βάρος τους. Συνήθως οι μπασκετμπολίστες που παίζουν σε αυτές τις θέσεις, παίζουν μέσα στη ρακέτα και κοντά στο καλάθι, στο low post. Πηδούν για όλα τα ριμπάουντ και τα κοψίματα, άρα τα μποτάκια τους εξασφαλίζουν μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια στο παιχνίδι τους.

Τα χαμηλά παπούτσια για μπάσκετ

Τα χαμηλά μπασκετικά παπούτσια δεν παρέχουν μεγάλη υποστήριξη στον αστράγαλο του παίκτη. Όμως, αυτό το κενό της υποστήριξης αντισταθμίζεται από την ταχύτητα και την ευελιξία που παρέχουν. Για τους παίκτες που η ταχύτητα είναι κρίσιμη, τα χαμηλά μπασκετικά είναι η βέλτιστη επιλογή.

Οι γκαρντς (guards), που συνήθως έχουν μικρότερο ύψος από τους "ψηλούς" της ομάδας, απολαμβάνουν να φορούν χαμηλά παπούτσια στο γήπεδο, αφού αυτά τους εξασφαλίζουν τη ζητούμενη ευελιξία και άνεση στις κινήσεις τους. Έτσι λοιπόν, αν παίζεις στη θέση του playmaker, θέσεις δηλ. όπως του point guard ή του shooting guard, τα χαμηλά μπασκετικά παπούτσια θα σε βολέψουν καλύτερα.

Ακόμη και οι small forwards, τα 3άρια όπως λέγονται, που συνήθως είναι πιο πολυσχιδείς παίκτες μέσα στο γήπεδο, έχουν πολλά περισσότερα να κερδίσουν από τα χαμηλά μπασκετικά παπούτσια. Η ευκινησία και η ευελιξία είθισται να είναι απαραίτητο συστατικό του παιχνιδιού τους και χρειάζονται ένα ελαφρύ παπούτσι που παρέχει ελευθερία κινήσεων για να καλύψουν με επιτυχία τη θέση τους στο γήπεδο.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις για να αγοράσεις μπασκετικά παπούτσια

Η πρόσφυση στο έδαφος, η υποστήριξη του ποδιού και η άνεση είναι οι τρεις πυλώνες που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα του κατάλληλου μπασκετικού παπουτσιού για σένα.

Πρόσφυση, το κλειδί της κίνησης

Το κάτω μέρος του παπουτσιού είναι αυτό που κρίνει την πρόσφυση. Απαιτείται να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην γλιστράει, επιτρέποντάς σου να κινείσαι ευέλικτα και γρήγορα στο γήπεδο. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω το κάτω μέρος της σόλας έχει μεγάλη ευθύνη για τη πρόσφυση και πρέπει να είναι φτιαγμένο από ποιοτικό υλικό.

Υποστήριξη στο πόδι, η διαχείριση του σωματικού σου βάρους

Ένα καλό μπασκετικό παπούτσι πρέπει να προσφέρει αρκετή υποστήριξη για να αντέχει το βάρος σου, ενώ παράλληλα να εξασφαλίζει ευελιξία στις ενέργειές σου μέσα στο γήπεδο. Τα γνωστότερα μπασκετικά μπραντς κατασκευάζουν παπούτσια με ακριβώς αυτόν τον προσανατολισμό.

Άνεση στο γήπεδο, παίξε περισσότερο, πόνεσε λιγότερο (ή καθόλου)

Τα παπούτσια σου πρέπει να είναι άνετα. Ο σκοπός είναι να τα φοράς για πολλές ώρες χωρίς να προκαλούν τον παραμικρό πόνο στα πόδια σου. Επικεντρώσου κατά την επιλογή του μπασκετικού σου παπουτσιού στο κατάλληλο πλάτος ώστε να το νιώθεις καλά στο πόδι. Δέσε σωστά τα κορδόνια σου, έλεγξε πόσο σφιχτά σε βολεύει και φρόντισε να επιλέξεις παπούτσια με επαρκή μαλακά σημεία και εσωτερικά "μαξιλάρια" για την άνεση σου.

 

σειρα απο μπασκετικα παπουτσια

Τα κορδόνια και ο ρόλος τους στα μπασκετικά παπούτσια

Είτε παίζεις σε εσωτερικό γήπεδο και παρκέ ή σε εξωτερικό γήπεδο, τα κορδόνια των παπουτσιών σου παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Ο τρόπος που δένεις τα κορδόνια σου επηρεάζει την ασφάλειά σου στο παιχνίδι, καθώς αυτά είναι που διατηρούν το πόδι σου σταθερό. Είναι ένας παράγοντας που αξίζει ιδιαίτερη προσοχή για να αποφευχθεί η χαλάρωσή τους ή ακόμα και το να σου λυθούν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Σωστός τρόπος δέσιμου κορδονιών

Μη δένεις τα κορδόνια σου υπερβολικά σφιχτά, ούτε πολύ χαλαρά, αλλά μέτρια. Αυτός ο τρόπος δεσίματος επιτρέπει την απαραίτητη ευελιξία, την ανεμπόδιστη κυκλοφορία τοιυ αίματος στα πόδια και διατηρεί τη σταθερότητά σου. Αν δέσεις πολύ σφιχτά τα κορδόνια σου, ίσως αυτό σου προκαλέσει δυσφορία και κόπωση κατά τη διάρκεια του αγώνα, ενώ αν τα δέσεις πολύ χαλαρά υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστείς.

Επιπλέον προστασία και σταθερότητα

Πολλά μπασκετικά παπούτσια διαθέτουν velcro αυτοκόλλητα εκτός από τα κορδόνια, για να παρέχουν επιπλέον προστασία και σταθερότητα στο πόδι. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις ανάμεσα στις καλύτερες μπασκετικές μάρκες που θα βρεις στο hallofbrands.gr και να αφεθείς στα χέρια των ειδικών.

Όποια μάρκα κι αν είναι η αγαπημένη σου στα μπασκετικά ανδρικά, γυναικεία και παιδικά παπούτσια, η ομάδα του Hall of Brands έχει την εμπειρία και τη γνώση να σου προσφέρει τις καλύτερες επιλογές.




 

Αφού αγαπάς το Μπάσκετ, διάβασε ακόμα στο Blog μας:

 
 
Μη χάνεις τις προσφορές, τις εκπτώσεις μας, τα άρθρα μας και καμία άλλη ενημέρωση!
Γίνε Hall of Brands VIP μέλος και θα τα έχεις όλα στο e-mail σου!
 
 
button for newsletter subscription